Gratis glasvezel voor de kernbewoners in Buren

18 maart, 2019.

Inwoners van de kernen van Buren kunnen nu ook gratis aangesloten worden op glasvezel, ook als ze geen abonnement nemen. Dat heeft de initiatiefnemer, Digitale Stad, besloten. 
Eerder was een aansluiting alleen gratis als bewoners binnen twee maanden een abonnement zouden nemen. De werkzaamheden rond de aanleg van de kabels in de gemeente is inmiddels begonnen. 
Selecta Infratechniek legt het netwerk aan in opdracht van de initiatiefnemer. De woningen worden geschouwd, de kabels worden ondergronds aangelegd tot aan de gevel en de planningen worden gemaakt voor de huis-aansluitingen. 
Medewerkers schouwen van tevoren de woningen om te zien waar de aansluiting in de woning gemonteerd kan worden. Hoewel de inschrijftermijn al een tijdje voorbij is, kunnen inwoners tijdens de werkzaamheden zich alsnog aanmelden voor een aansluiting. 
Als ze in een van de kernen van Buren wonen, kan dat gratis, zegt Jordi Duits van Digitale Stad. “We proberen iedereen ook daar aan te sluiten, mits ze dat willen.’’

2.400 adressen

Het aantal Burenaren dat kiest voor glasvezel stijgt nog altijd, zij het minder snel dan in het begin. ,,Momenteel is het één per dag, één per twee dagen’’, zegt Duits. Hij schat dat er nu ruim 2.400 adressen om aansluiting hebben gevraagd. Qua percentage houdt Digitale Stad het op ruim twee derde. In maart, toen het besluit werd genomen glasvezel aan te leggen, zat het percentage op 50 procent.